Πώς να πετύχεις τη δικτύωση – μία ικανότητα του 21ουαιώνα

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει τον κόσμο και όλες οι γνωριμίες και οι επαγγελματικές ευκαιρίες βασίζονται σε αυτά. Είναι σημαντικό, επομένως, να είμαστε και οι ίδιοι καλά δικτυωμένοι.

Η δικτύωση δεν έχει να κάνει με το να ανταλλάσσετε πληροφορίες με άλλους, να παρακαλάτε για χάρες ή να ζητάτε δουλειά. Έχει να κάνει με τη δημιουργία ουσιαστικών και ωφέλιμων σχέσεων, σε αμοιβαίο επίπεδο, και σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Δε χρειάζεται να παρευρίσκεστε, μονίμως, σε επαγγελματικές εκδηλώσεις ή να είστε πάνω από το κινητό όλη μέρα, για να δικτυωθείτε. Αν κοιτάξετε, απλά, γύρω σας, θα δείτε άπειρες ευκαιρίες να γνωρίσετε κόσμο.

Η δικτύωση είναι μια συνεχής διαδικασία, που απαιτεί επιμονή, προσοχή, οργάνωση και καλή θέληση. Αν την ενσωματώσετε στην αναζήτηση εργασίας και στην προσωπική σας ζωή, θα αποκτήσετε ευκαιρίες και θα δημιουργήσετε σχέσεις ζωής. Δείτε, λοιπόν, πώς θα το πετύχετε:

  • Γνωριστείτε με άλλους μέσω κοινών γνωστών

Αυτός είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος να δικτυωθείτε. Πείτε σε άτομα που, ήδη, γνωρίζετε να σας συστήσουν σε δικούς τους γνωστούς ή φίλους και ανοίξτε τον κύκλο σας. Το κάθε άτομο που γνωρίζετε, ξεχωριστά, μπορεί να σας προσφέρει διαφορετικές και νέες εμπειρίες, από τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε. 

  • Αξιοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παρόλο που δεν έχουν όλα να κάνουν, πάντα, με τα socialmedia, η αλήθεια είναι πως είναι ένας ασφαλής τρόπος να δικτυωθείτε, καθώς όλοι, σχεδόν, τα χρησιμοποιούν. Επιπλέον, σας βγάζουν και από την πίεση μιας διαπροσωπικής συνάντησης, για την οποία δεν είστε προετοιμασμένοι. Σχολιάστε σε ένα ποστ ή ξεκινήστε μία συνομιλία με το άτομο που θέλετε να γνωρίσετε και πιστεύετε ότι έχετε κοινά. Θέστε τις βάσεις και, όταν συναντηθείτε, από κοντά, δε θα είναι τόσο άβολο καιη συζήτησηθα είναι η πιο εύκολη. 


Διαβάστε επίσης: Βιογραφικό και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: δύο “όπλα” για την εύρεση εργασίας


  • Μη ζητάτε δουλειά

Δικτύωση δε σημαίνει να ζητάτε δουλειά από όποιον γνωρίζετε και είναι καλό να μην το κάνετε, όταν είστε στη φάση γνωριμίας με κάποιον. Αντίθετα, μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας σας. Ο κύριος στόχος της δικτύωσης είναι η οικοδόμηση και η δημιουργία σχέσεων, οπότε, αν προκύψει κάποια δουλειά, στο μέλλον, το άτομο που γνωρίσατε μπορεί να σας προτείνει για τη δουλειά αυτή. 

  • Χρησιμοποιήστε το βιογραφικό ως εργαλείο

Αν είστε σε αναζήτηση εργασίας και θέλετε να δικτυωθείτε, ένας καλός τρόπος να το καταφέρετε είναι να δείχνετε το βιογραφικό σας σε καινούργιες γνωριμίες, ώστε να σας συμβουλέψουν και να σας δώσουν εποικοδομητικά σχόλια για να το βελτιώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν πληροφορίες για εσάς, που μπορεί να μην γνώριζαν, και να σκεφτούν κάποια εταιρία ή δουλειά που θεωρούν ότι θα σας ταιριάζει.

  • Αφήστε τους άλλους να μιλήσουν

Όταν δικτυώνεστε, είναι σημαντικό να μη μονοπωλείτε τη συζήτηση, μιλώντας μόνο για τον εαυτό σας. Ένας καλός συνομιλητής είναι και καλός ακροατής. Οπότε αφήστε τους άλλους να σας συμβουλέψουν, αλλά να σας πουν και τις δικές τους εμπειρίες. Αν δουν ότι δεν ενδιαφέρεστε για εκείνους, δε θα σκεφτούν να σας βοηθήσουν. Ρωτήστε τους, λοιπόν, αν τους αρέσει η δουλειά τους, πως εκπαιδεύτηκαν ή πόσο καιρό είναι σε αυτή τη δουλειά. 


Διαβάστε επίσης: Πώς να γίνετε καλύτεροι ακροατές σε μια συζήτηση!


  • Πείτε μία ιστορία επιτυχίας

Δείξτε στους συνομιλητές σας, με κάθε τρόπο, πόσο ικανοί είστε στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Αυτό είναι, πάντα, ένα καλό προσόν στην αγορά εργασίας. Αφού βρείτε, λοιπόν, ένα θέμα που τους ενδιαφέρει, προτείνετέ τους συμβουλές ή πείτε μία ανάλογη ιστορία και πώς βοηθήσατε στην επίλυσή της. Να είστε, πάντα, σύντομοι και περιεκτικοί και δώστε έμφαση στο πόσο άθλια ήταν η κατάσταση και πόσο βοηθητικοί ήσασταν εσείς. 

  • Να λέτε, πάντα, ευχαριστώ

Να ευχαριστείτε, πάντα, τις νέες σας γνωριμίες για τις πληροφορίες και τη βοήθεια που σας παρείχαν, ενώ δείτε πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε κι εσείς. Όλα πρέπει να είναι αμφίδρομα.

  • Να έχετε έντονη διαδικτυακή παρουσία

Βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, πάντα, ενημερωμένο και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για εσάς. Πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν, συχνά, τέτοιες πλατφόρμες για να επιλέξουν υποψηφίους για μία δουλειά και ελέγχουν τις δεξιότητες, τα προσόντα και την εμπειρία σας. 


Διαβάστε επίσης: Πως να βελτιώσεις το προφίλ σου στο Linkedin; (Μέρος 1)


Οι παραπάνω βασικοί κανόνες μπορούν να βοηθήσουν, αποτελεσματικά, στη δικτύωσή σας τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Η κάθε γνωριμία σας ωφελεί διαφορετικά. Μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά, ενώ κάποιος άλλος να γίνει ένας πολύ καλός σας φίλος. Ή και τα δύο. Όπως και να έχει, όμως, βγείτε έξω και εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές για να γνωριστείτε με άλλους, με τον σωστό τρόπο.

  • Εκπαιδευθείτε

Τελικά η δικτύωση είναι πάνω απ΄όλα μια ικανότητα που διδάσκεται και καλλιεργείται. Αν εκπαιδευτείτε σε αυτήν, θα μάθετε τα μυστικά της που θα κάνουν τη διαδικασία να μοιάζει τόσο εύκολη και ομαλή για εσάς, χωρίς να σας κάνει να ντρέπεστε ή να νιώθετε άβολα. Στο νέο σεμινάριο του Believe in You, την Τετάρτη 7 Απριλίου, με τίτλο “Πώς να κάνεις γνωριμίες και να αναπτύσσεις δίκτυο”, θα αναλυθούν τα μυστικά της δικτύωσης, ξεχωριστά για προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους. 

Η δικτύωση είναι πραγματικά η ικανότητα επιτυχίας του 21ου αιώνα. Αν δεν την διαθέτετε ήδη, εκπαιδευθείτε για να την αποκτήσετε.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.